Historie Willemsoord | Theater de Kampanje

Willemsoord
Op 8 maart 1812 gaf de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Parijs zijn goedkeuring aan de plannen om een marinewerf aan te leggen. Het doel was een veilige lig- en herstelplaats voor de oorlogsvloot aan te leggen als onderdeel van de fortificatie stelling Den Helder. Na de val van napoleon gaf de eerste koning van Nederland, Willem I, in 1813 opdracht de plannen uit te voeren. Hier komt de naam Willemsoord vandaan. Tussen 1823 en 1939 waren er zes dagen per week honderden handwerklieden en dagloners op de werf aanwezig. De rijkswerf heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad. De bezetters maakten dankbaar gebruik van de werf, wat leidde tot bombardementen die ook op burgerdoelen terechtkwamen. Na de tweede wereldoorlog beleefde Willemsoord een sterke bloeiperiode en werd in 1947 besloten dat Den Helder de hoofdhaven van de Koninklijke Marine werd. Het unieke complex Willemsoord is sinds 2002 een prachtig monumentaal deel van Den Helder en sinds oktober 2015 maken Theater de Kampanje en restaurant Stoom dankbaar gebruik van deze bijzondere locatie. 

Variopoolzaal
Vroeger: Ketelmakerij - 1918
Tussen 1918 en 1920 is dit gebouwd als nieuwe ketelmakerij, waar enorme stoomketels voor de schepen werden gemaakt. De hoogte van dit gebouw was nodig voor een optimale lichtinval door de vensters. In eerste instantie was er een kathedraalachtig gebouw ontworpen, dat grote gelijkenis vertoont met gebouw 60 (waar onder andere de Stadshal in zit). Als de fundering al is gelegd veranderen de plannen en wordt een veel eenvoudiger gebouw in een sobere architectuur gerealiseerd. Ook wordt een andere constructie toegepast. Het gebouw is als een basiliek opgebouwd, met een hoog middendeel en twee zijbeuken, het is 57 meter lang en 35 meter breed. In de loop der tijd heeft dit gebouw wat wijzigingen ondergaan: aan de noordzijde is een schoorsteen toegevoegd waar u de letters van de Kampanje op ziet staan maar de voornaamste ingreep, voor het realiseren van het theater, betreft de bouw van de toneeltoren.

Koninklijke Marine Stadshal
Vroeger: Machinebankwerkerij ‘Kathedraal’ - 1916
Het machinaal, bijgenaamd de ‘Kathedraal’ is een rijksmonument op 1916. In dit gebouw was de machinebankwerkerij gevestigd, vandaar de bijnaam Machinaal. Het gebouw is dwars door het langwerpige gebouw uit 1825 gebouwd (waar nu restaurant Stoom en het Theatercafé in is gevestigd). Hoogte en lichtinval waren nodig. De vloer is nu een betonnen vloer, maar in 1916 bestond de vloer uit kops hout in visgraatverband. Vloeistoffen konden zo in het hout dringen en dit voorkwam een gladde vloer. In de loop ter tijd zijn er diverse gebouwen tegenaan gebouwd, maar bij de restaurantie zijn deze verwijderd.

Theatercafé
Vroeger: Gieterij – 1825
Gebouw 60 uit 1825 was, voordat de kathedraal (nu de Stadshal) werd gebouwd, een mastenmakers- en sloepenmakerswerkplaats. In 1861 werd het een stoomwerkplaats. Weer een jaar later werden een ijzergieterij met oven en vijf smidsen met stenen schoorstenen gebouwd. Na de bouw van het machinaal werd het rechter/zuidelijke deel (restaurant Stoom), een ijzermagazijn.

Meer informatie over Willemsoord.