The United Ukrainian Ballet Company

Dancing in Defiance
za 7 okt 20:15
za 7 okt 2023
20:15
  • za 7 okt 2023
    20:15
    Variopoolzaal

The United Ukrainian Ballet Company bestaat uit meer dan 60 gevluchte Oekraïense dansers die hun thuisland zijn ontvlucht na het uitbreken van de oorlog. Elke danser heeft zijn/haar eigen verhaal over hoe ze de veiligheid bereikten om zich bij het gezelschap aan te sluiten dat gevestigd is in Den Haag. The United Ukrainian Ballet Company is onderdeel van de United Ukrainian Ballet Foundation, dat in Nederland is opgericht door prima ballerina Igone de Jongh en Matthijs Bongertman (Senf Theaterpartners) om de Oekraïense ballet- en danscultuur te beschermen, te ondersteunen en te verspreiden. 

De company brengt, na het succesvolle Giselle, hun tweede voorstelling Dancing in Defiance. Een unieke triple bill met het werk van de meest toonaangevende choreografen van dit moment; Alexei Ratmansky (Wartime Elegy), Jiří Kylián (Falling Angels) en Sol Léon en Paul Lightfoot (Step Lightly).  

Drie voorstellingen die elk op hun eigen manier passen bij dit bijzondere gezelschap. Alexei Ratmansky’s Wartime Elegy is zijn persoonlijke antwoord op de oorlog en beleeft in Nederland zijn Europese première. De voorstellingen van Kylián en Léon en Lightfoot zijn een gebaar vanuit de Nederlandse danswereld om het Oekraïense gezelschap van gevluchte dansers een warm welkom te heten.

Dancing in Defiance is een avondvullende beleving waarbij u vanuit uw theaterstoel geniet van wereldberoemde choreografieën gedanst door een uniek gezelschap bij elkaar gebracht door oorlog.

Wartime Elegy is Ratmansky's eerste nieuwe ballet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hoewel de choreograaf een uitgesproken tegenstander is van Poetins invasie, is dit werk niet openlijk politiek. In plaats daarvan is de tedere dans, uitgevoerd op zowel Oekraïense componist Valentin Silvestrov's beklemmende muziek voor piano en strijkers, als op levendige traditionele volksmuziek, een liefdesbrief aan het Oekraïense volk - een eerbetoon aan de vreugde die zij vinden in hun kenmerkende cultuur, aan hun veerkracht en aan hun hoop op een vreedzame toekomst.

Falling Angels is een werk over performers en de kunst van het performen, met al zijn souplesse, angst, kwetsbaarheid, onzekerheid en humor. Het staat symbool voor een strijd tussen saamhorigheid en onafhankelijkheid, een dilemma dat ons allen volgt van de wieg tot het graf.

Step Lightly betekende het begin van de samenwerking tussen León en Lightfoot. Hun grootste en belangrijkste invloed was het emotionele zingen van Bulgaarse vrouwen; zij zongen generaties lang in koor over de seizoenen en de natuur. Je hoort in hun zingen zowel de kracht als hun kwetsbaarheid. Dit gegeven heeft León en Lightfoot geïnspireerd om een wereld te scheppen die de kracht van de natuur aanvult. De zes dansers beelden zowel die familiebanden uit als de eenheid die ze samen voelen. 

Kaartprijs is inclusief pauzedrankje en garderobe.

 

Credits

Credits Wartime Elegy:
Choreografie: Alexei Ratmansky
Decorontwerp: Wendall K. Harrington
Kostuumontwerp: Moritz Junge
Kunst: Matvi Vaisberg
Lichtontwerp: Reed Nakayama

Credits Falling Angels:
Choreografie: Jiří Kylián
Assistant-choreograaf; Roslyn Anderson
Muziek: Steve Reich
Kostuumontwerp: Joke Visser
Lichtontwerp: Jiří Kylián (concept), Joop Caboort (realisatie)

Credits Step Lightly:
Choreografie, decor, licht en kostuums: Sol Léon en Paul Lightfoot
Muziek: Le Mystère des Voix Bulgares
Kostuumsupervisie: Joke Visser