#OokDatIsKunst

wo 8 nov

Waar denk jij aan bij het woord kunst? Wat is cultuur nou precies? En waar is het eigenlijk goed voor? 90% van de Nederlanders brengt jaarlijks ten minste één bezoek aan een culturele instelling. Toch beschouwen veel mensen kunst als iets elitairs of als een ‘linkse hobby’. Moeilijkdoenerij voor mensen in een zwarte coltrui. En dat is jammer.

Kunst is een ruim begrip. Popmuziek en fotografie bijvoorbeeld, film en straattheater, musical en cabaret vallen daar ook onder. Kunst is eigenlijk alles dat mensen maken waar zij, jij of anderen door geraakt worden. Kunst maakt vrolijk of ontroert. Kunst brengt gesprekken op gang. Kunst zegt de dingen die zo lastig in gewone taal te vatten zijn. Kunst brengt mensen samen. Kunst is ontspannen en even ontsnappen uit het dagelijks bestaan. Weet je nog wat je miste tijdens de lockdowns? Bioscoopbezoek misschien, een avondje livemuziek, je dansles, fotocursus of even naar de bieb voor poëzie of een stripboek? Daar is niks elitairs aan. Dat wordt het pas als het voor gewone mensen onbetaalbaar wordt.

Kortom, haal je hart op. Kunst doet ertoe. En kunst is van ons allemaal.

Stadsdichter Yanaika Zomer schreef het gedicht Gunstenaar ter inleiding van het cultuurdebat op het congres ‘Het geheim van Den Helder’, in opdracht van Zeestad B.V.

#OokDatIsKunst is een initiatief van de Helderse culturele instellingen Triade, Theater De Kampanje en KopGroep Bibliotheken.

Bekijk hier het gedicht 'Gunstenaar' van Stadsdichter Yanaika Zomer.

www.ookdatiskunst.nl